Stig Björne: ökad omsättning i detaljhandeln

Under april månad ökade omsättningen i detaljhandeln med hela 6,8 procent mätt från april förra året (löpande priser).

Stig Björne

Av denna ökning stod sällanköp för 5,6 procent och dagligvaror för hela 8,1 procent (påsk i april i år och mars förra året). Försäljningen mätt som volym ökade med 5,7 procent i april och där stod dagligvaror för en ökning med 2,0 procent medan sällanköp ökade med 9,6 procent.

HUI Research som delvis står bakom undersökningen säger i en kommentar att den positiva trenden från första kvartalet håller i sig och resultatet för april är det starkaste under en enskild månad på fyra år.

Även i april spelar påskens kalenderplacering en stor roll för framförallt dagligvaruhandelns utveckling men även med hänsyn tagen till kalendern och prisutveckling visar branschen upp positiva tillväxttal.

Sällanköp som till viss del får en negativ kalendereffekt på grund av påsken och som hade en stark försäljningsmånad under mars, fortsätter även i april med en stark tillväxt.

Detaljhandelns utveckling hittills i år ligger något över HUIs helårsprognos för 2014 som uppgår till tre procents tillväxt.

Med Total detaljhandel avses branscherna 47 exkl. 47.3 och Dagligvaruhandeln avses här SNI 47.11 och 47.2 och med Sällanköpsvaruhandeln avses här SNI 47.19 + 47.4-47.7.

Stig Björn

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.