Restaurangbranschen ökar antalet sysselsatta

Statistiska Centralbyrån (SCB) har gjort en förtjänstfull genomgång av utvecklingen av sysselsättningen i restaurangbranschen. Den visar att antalet sysselsatta i branschen har ökat kraftigt under en 10-årsperiod.

Stig Björne

Det som gör analysen extra intressant är att branschen har genomgått ett antal förändringar under perioden med personalliggare, kassaregister (som kommer från Skatteverket), lägre arbetsgivaravgifter för unga (vilka är överrepresenterade i branschen) och en momssänkning. Vidare har en låg ränta (de senaste fem åren) och jobbskatteavdrag gjort att svenskarna har ett större konsumtionsutrymme.

Antalet anställda i restaurang­branschen var sista kvartalet 2013 102 000 personer och det är nästan en fördubbling sedan 2003 då antalet anställda var 55 000 personer.

SCB har genom ett index jämfört restaurangbranschen b med övriga privata tjänste­branscher och jämförelsen visar att ökningen inom restaurang­branschen var betydligt större än ökningen inom övriga privata tjänste­näringar. Antalet anställda växte mer eller mindre i samma takt som för övriga tjänste­näringar från våren 2003 till sommaren 2006.

Ökningen inom restaurang­branschen tilltog därefter rejält och pågick i två år för att sedan vända nedåt när finans­krisen kom i slutet av 2008. Övriga privata tjänste­näringar ökade betydligt mindre under 2000-talet.

De senaste två åren har förändringarna av antalet anställda inte varit statistiskt säker­ställda. Det innebär att man (från den kort­periodiska syssel­sätt­nings­statistiken) inte med säkerhet kan uttala sig om de uppmärk­sammade regel­föränd­ringar som har skett inom restaurang­branschen (däribland momssänkningen). Klart är emellertid att de ovan uppräknade förändringarna har spelat roll men det går inte att säga vilken förändring som har bidragit med vad – det skulle kräva en annan analys. Det faktum att hushållen konsumtionsutrymme under perioden har ökat spelar stor roll. Läs mer

Scb.se/sv_/Hitta-statistik/Artiklar/Stor-okning-av-anstallda-i-restaurangbranschen/

Stig Björne

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.