Statistiska Centralbyrån (SCB) har gjort en förtjänstfull genomgång av utvecklingen av sysselsättningen i restaurangbranschen. Den visar att antalet sysselsatta i branschen har ökat kraftigt under en 10-årsperiod.
Stig Björne
Det som gör analysen extra intressant är att branschen har genomgått ett antal förändringar under perioden med personalliggare, kassaregister (som kommer från Skatteverket), lägre arbetsgivaravgifter för unga (vilka är överrepresenterade i branschen) och en momssänkning. Vidare har en låg ränta (de senaste fem åren) och jobbskatteavdrag gjort att svenskarna har ett större konsumtionsutrymme.
Antalet anställda i restaurangbranschen var sista kvartalet 2013 102 000 personer och det är nästan en fördubbling sedan 2003 då antalet anställda var 55 000 personer.
SCB har genom ett index jämfört restaurangbranschen b med övriga privata tjänstebranscher och jämförelsen visar att ökningen inom restaurangbranschen var betydligt större än ökningen inom övriga privata tjänstenäringar. Antalet anställda växte mer eller mindre i samma takt som för övriga tjänstenäringar från våren 2003 till sommaren 2006.
Ökningen inom restaurangbranschen tilltog därefter rejält och pågick i två år för att sedan vända nedåt när finanskrisen kom i slutet av 2008. Övriga privata tjänstenäringar ökade betydligt mindre under 2000-talet.
De senaste två åren har förändringarna av antalet anställda inte varit statistiskt säkerställda. Det innebär att man (från den kortperiodiska sysselsättningsstatistiken) inte med säkerhet kan uttala sig om de uppmärksammade regelförändringar som har skett inom restaurangbranschen (däribland momssänkningen). Klart är emellertid att de ovan uppräknade förändringarna har spelat roll men det går inte att säga vilken förändring som har bidragit med vad – det skulle kräva en annan analys. Det faktum att hushållen konsumtionsutrymme under perioden har ökat spelar stor roll. Läs mer
Scb.se/sv_/Hitta-statistik/Artiklar/Stor-okning-av-anstallda-i-restaurangbranschen/
Stig Björne