Fortsatt ökning av detaljhandeln

Omsättningen i detaljhandeln ökade under mars med 1,5 procent i löpande priser i jämförelse med samma månad förra året. Dagligvaruhandeln backade med drygt 5 procent och sällanköp ökade med drygt 8.

Stig Björne

Anledningen till den stora skillnaden för dagligvaror är att påsken inföll i mars 2013 och i april 2014. Mätt som försäljningsvolym var ökningen väsentligt större och uppgick drygt 5 procent i samma jämförelse. Av ökningen stod dagligvaruhandeln för 0,6 procent medan sällanköpshandeln ökade med 8,6 procent (volymsiffrorna är kalenderkorrigerat).

HUI Research pekar på att ökningen i mars är något mindre än januari och februari. Vidare menar man att sällanköpshandeln ökning med hela 8,4 procent i mars är mycket betydande. Kläd- och skohandeln, samt järn och bygg, hade en starkt negativ utveckling motsvarande månad i fjol, men tar igen det med råge i år. Även de mer kapitaltunga branscherna (elektronik, tv, dator) fortsätter att utvecklas starkt. HUI bedömer att detaljhandelns utveckling för helåret 2014 spås landa på en tillväxt om 3 procent för den totala detaljhandeln.

Stig Björne

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.